10 syytä hiilijalanjäljen laskentaan

Jos mietit, miksi juuri sinun pitäisi laskea yrityksesi hiilijalanjälki, tässä 10 syytä tarttua tuumasta toimeen:

#1 Olet päästöjesi herra

Saadaksesi niskaotteen tuotteesi, palvelusi tai yrityksesi päästöistä, sinun on ensin kartoitettava, missä tuotantoketjun vaiheessa päästöt syntyvät. Vaikka tuotteen valmistusprosessi olisikin hiottu mahdollisimman ilmastoystävälliseksi, kuljetus tai loppusijoitus voi puskea ilmoille yllättävän paljon päästöjä. Kun tiedät, miten paljon ja missä vaiheessa päästöt syntyvät, niiden leikkaaminen voi tapahtua kustannustehokkaasti.

#2 Tuot yrityksesi vastuullisuus- ja ympäristöraportoinnin tälle vuosikymmenelle

Laki velvoittaa suuryritykset raportoimaan vastuullisuudestaan, mutta myös pk-yritysten on aiheellista kertoa panoksestaan kestävään kehitykseen. Hiilijalanjäljen laskenta on oiva työkalu, jolla ilmoittaa yrityksen nykytilanteesta ja tulevaisuuden tavoitteista sekä lisätä läpinäkyvyyttä. Laskeminen kertoo kuluttajille ja yhteistyökumppaneille, että olet vastuullinen ja välität.

#3 Opit uutta raaka-aineiden ja energian käytöstä

Ilmaston näkökulmasta raaka-aineiden ja energian käyttö ei ole yksiselitteistä. Ensi-istumalta ekologiselta vaikuttava vaihtoehto ei välttämättä ole sen ilmastoystävällisempi. Tätä ei päällepäin välttämättä näe, ellei päästöjä voi vertailla keskenään.  Oletko esimerkiksi ajatellut, että  biojätteeseen heitetyn leivän hiilijalanjälki on suurempi kuin muovipussin, johon leipä oli pakattu?

#4 Kannat sosiaalisen vastuusi näkyvästi

Hiilijalanjälkitietojen julkistaminen avaa päästökertymän vertailukelpoiseen muotoon, mikä lisää läpinäkyvyyttä huomattavasti. Ilmastonmuutos on yhteinen ongelma, ja kuluttajat odottavat yrityksiltä rohkeaa vastuunkantoa. Monelle ei enää riitä pelkkä puhe, vaan tarvitaan näyttöä. Hiilijalanjälki on selvä osoitus.

#5 Avarrat bisnesmahdollisuuksiasi

Tiedostavat kuluttajat haluavat sitoutua brändeihin, jotka edustavat heidän arvojaan. Sijoittajat puolestaan odottavat yrityksiltä osoitusta vastuullisuudesta, ja yhteistyökumppanit valitsevat kumppanikseen vastuullisia toimijoita. Hiilijalanjälkilukemat kertovat vastuullisuudesta ja erottavat sinut siten kilpailijoistasi. Näin kirit kilvassa kärkeen.

#6 Otat käytännön askeleen kohti ilmastollista kestävyyttä

Hiilijalanjälkilukema on keino vertailla ja tehdä valintoja. Kuluttajat, sijoittajat ja yhteistyökumppanit tekevät jo jatkuvaa vertailua. Mikset siis sinäkin? Kun näet, mistä päästösi muodostuvat, on helpompi vertailla ja löytää myös itselleen ekologisempia ratkaisuja. Ilmoittamalla yrityksesi hiilijalanjäljen pääset itsekin vertailuihin mukaan etkä putoa pelistä pois jo lähtöviivalla.

#7 Valmistaudut tulevaisuutta varten

On selvää, että Suomen valtion ja Euroopan unionin hiilineutraaliustavoitteet tarkoittavat, että taloudelliset kepit ja porkkanat linkittyvät yhä tiiviimmin ilmastotavoitteisiin. Kun selvität yrityksesi hiilijalanjäljen nyt, tiedät, mistä tehdä tarvittavat leikkaukset ja mihin investoida jo etukäteen. Samalla pysyt kilpailukykyisenä ja kiinni ajan hermossa. Ei vara venettä kaada jatkossakaan.

#8 Teet selvää säästöä

Hiilijalanjäljen laskennan avulla voit tehostaa tuotantoprosessia, kun leikkaat turhat päästöt resurssiviisaasti pois. Esimerkiksi energiankulutuksen vähentäminen tuo myös taloudellisia säästöjä. Varautumalla tulevaisuudessa tiukentuviin päästörajoituksiin hyvissä ajoin, vältyt myös maksamasta liikaa jatkossa.

#9 Tarjoat mustaa valkoisella

Hiilijalanjälkitiedot antavat tarkan kuvan päästöistä ja niiden pohjalta on toivottavaa tehdä suunnitelma hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Laskennan tuloksena syntyvä luku on konkreettinen osoitus siitä, missä mennään, ja sen pohjalta on hyvä tehdä tavoitteet päästövähennyksistä.

#10 Voit olla ratkaisu

Ilmastonmuutos ei odota ja se vaatii toimia meiltä kaikilta nyt heti. Hiilijalanjäljen laskenta on konkreettinen keino päästä alkuun ja viittoa suuntaa tulevalle.

Lue lisää aiheesta: Onko ilmastomyönteisyys kallista?

 

Kiinnostaako päästöjen laskenta?

Lataa esimerkkiraportti

Olemme tuottaneet esimerkkiyrityksen päästöraportin, jossa kuvaillaan, mitä raportti tyypillisesti pitää sisällään, miten tietoa esitetään ja mitä lukemia päästölaskenta antaa.

Tutustu muuhun vastaavaan sisältöön

Lue lisää hiilijalanjäljestä aikaisemmista artikkeleistamme tai katso aiheeseen liittyviä webinaareja.

Tilaa uutiskirje

Liittymällä listallemme pidämme sinut ajan tasalla tekemästämme työstä, sekä ilmastoon ja luonnon monimuotoisuuteen liittyvistä uutisista ja ajankohtaisista aiheista.

Lataa esimerkkiraportit

Green carbonin uutiskirje