Oulun edustalla, Suomen kolmanneksi suurimmalla saarella Hailuodolla, tuotetaan paikallista luomuolutta. Hailuodon Panimo syntyi Suomen ensimmäiseksi luomupanimoksi, jossa luonnonmukaisuuden ohella korostetaan myös muita ympäristöarvoja.
– Kaikki yritystoimintamme on lähtenyt siitä, mitä me panimon perustajat itse arvostamme. Ekologisuus ja kestävä kehitys ovat arvoja, joita vaalimme myös omassa elämässämme, kertoo Kimmo Kaukonen Hailuodon Panimosta.
Omaa brändiä ja sen välittämää mielikuvaa on pohdittu panimolla viime aikoina ahkerasti. Luomupanimolla ympäristöasiat ovat luonnollisesti pinnalla, ja niinpä Green Carbonilta juuri oikealla hetkellä tullut soitto sinetöi päätöksen selvittää oman yritystoiminnan hiilijalanjälki.
-Oli itse asiassa mielenkiintoista käydä läpi, mitä laskentaan kuuluu. Laskenta osoittaa, missä omaa hiilijalanjälkeä kannattaa vähentää ja kuinka sitä voi parantaa, Kaukonen kuvaa.
Laskennasta saatujen tulosten syvällisempi tarkastelu on vielä kesken, mutta jo alustava katsaus osoitti hiilijalanjäljen muodostuvan suurimmalta osin kuljetuksista ja pakkauksista. Pienellä panimolla kuljetuseriä on paljon, sillä kaikki tilaukset toimitetaan suoraan panimolta.
Myös pakkauksena toimiva lasipullo on varsin suuripäästöinen.
-Perinteisesti elintarvikealalla raaka-aineet ovat suuri päästöerä. Oluen valmistuksessa käytettävän viljan hiilijalanjälki on kuitenkin varsin pieni. Sen sijaan suurehko ja painava lasipullo on tässä tapauksessa hiilisyöppö, kertoo Green Carbonin hiilijalanjälkiasiantuntija Elli Latva-Hakuni.
Hailuodon Panimolla lasipullon haasteet tunnetaan, mutta ainakaan vielä ei ole saatavilla fiksua korvaajaa. Suomen palautuspullojärjestelmä ei salli pullojen palauttamista panimolle, vaan ne päätyvät murskattavaksi. Ratkaisua pullo-ongelmaan haetaan jatkuvasti, sillä Hailuodon Panimolla uskotaan, että jokainen voi tehdä ja vaikuttaa yhteisen hyvän eteen.
-Ympäristöasiat koskevat meitä jokaista, sama se, missä olet. Pienistä puroista se vaikuttavuus kertyy, toteaa Kaukonen.
Hailuodon Panimo on oiva esimerkki siitä, että kun on halua, ympäristöasioihin voi tarttua nopeasti ja tehokkaasti. Huolellinen pohjatyö takaa vankat perustukset vastuulliselle yritystoiminnalle alalla kuin alalla.