ABO Wind – Uusiutuvan energia-alan vastuullinen vaikuttaja

ABO Wind on kansainvälinen perheyritys, joka on syntynyt palavasta halusta tehdä enemmän ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Uusiutuvan energia-alan toimijana ABO Wind on toteuttanut tuulivoimahankkeita Suomessa vuodesta 2013 alkaen. ABO Wind vastaa usein myös tuulivoimapuiston kestävästä ylläpidosta.

Laskimme ABO Windille suunnitteluvaiheessa olevan tuulivoimahankkeen luontojalanjäljen ja sen hyvittämisen eli ekologisen kompensaation suuruuden. Laskennan pohjalta määriteltiin toimenpiteitä luontojalanjäljen pienentämiseksi.

”ABO Windillä olemme läpi historiamme halunneet olla luottamuksen arvoinen kumppani ja kaikin puolin reilu toimija. Keväällä 2023 päätimme, että haluamme olla Suomen uusiutuvan energian toimialalla eturintamassa tekemässä vaikuttavaa vastuullisuustyötä. Green Carbon valikoitui nopeasti luotetuksi asiantuntijakumppaniksemme”, ABO Windin viestintä- ja yhteiskuntasuhteiden johtaja Reetta Nurmo taustoittaa luonnon monimuotoisuuden ottamista osaksi vastuullisuustyötä.

Reetta Nurmo (keskellä) sekä kollegat Annika ja Kalle  Pajuperänkankaan tuulivoimapuiston puistovierailulla.

Luontojalanjäljen laskennalla tunnistetaan luontohaitat, ekologinen kompensaatio auttaa hyvittämään ne

ABO Windin liiketoiminta perustuu ilmastonmuutoksen torjumiseen, mutta yrityksessä tunnistetaan myös oman toiminnan aiheuttavan luontovaikutuksia. Luontojalanjäljen laskemalla saadaan selville määrällinen luontovaikutus, jonka jälkeen voidaan välttää ja minimoida haitat ja hyvittää jäljelle jääneet ekologisen kompensaation keinoin.

”Tuulivoiman lisääminen on itsessään teko paremman tulevaisuuden puolesta. Se ei kuitenkaan riitä, vaan samaan aikaan se on myös teollista rakentamista, jolla on ympäristövaikutuksia. Siksi myös meidän tehtävämme on tunnistaa liiketoimintamme vaikutukset ja tehdä tekoja, joilla ekologinen jalanjälkemme jää mahdollisimman pieneksi.” Nurmo kertoo.

Luonnon monimuotoisuustiekartta konkretisoi vastuullisuustyön suunnitelman

Luontainen jatkumo luontojalanjäljen laskemisen jälkeen on laatia ympäristötiekartta, eli luonnon monimuotoisuustiekartta, viitoittamaan tietä luontovastuullisuudessa. Kunnianhimoisessa vastuullisuustyössään ABO Wind halusi hyödyntää kokonaisvaltaisesti tarjoamiamme työkaluja luonnon monimuotoisuuden huomioimiseksi ensimmäisten joukossa. Tiekartassa kartoitettiin ABOn ilmasto- ja luontotyön nykytila ja merkittävimmät ilmasto- ja luontovaikutukset. Tiekartassa asetetaan myös visio ja tavoite sekä esitetään konkreettisia toimenpiteitä ilmasto- ja luontovaikutusten hillitsemiseksi.

“Emme ole lähteneet tekemään vastuullisuusprojektia, vaan luomaan rakenteita, jonka kautta toimintamme on jatkossa joka päivä vastuullisempaa. Luonnon monimuotoisuuden tiekartta on oleellinen osa tätä työtä.” Nurmo taustoittaa.

Vastuullisuuspäivän metsäretki ja liiketoiminnan erityspiirteiden huomioimista

Luontojalanjäljen laskeminen vaatii maankäyttöä edellyttävissä hankkeissa maastokartoitusta sekä suomalaisen luontotyyppien erityispiirteiden tuntemista. ABOn kumppanivalintaan vaikutti myös arvoista paikallisuus.

”Meille paikallisuus siellä missä toimimme, on erityisen tärkeää. Green Carbon on kotimainen toimija, joka tuntee suomalaiset metsät ja niiden erityispiirteet. Talosta on löytynyt myös erityisosaamista kaikkiin tarpeisiimme, olipa kyse luontojalanjäljen laskemisesta tai ympäristövastuun tekojen suunnittelusta.” Nurmo taustoittaa kumppanin valintaa

ABO Wind toteutti myös vastuullisuuspäivän henkilöstölleen, johon Green Carbonin operatiivinen johtaja Kimmo Koistinen kutsuttiin mukaan. Nurmo kokee, että Green Carbon kumppanina on opettanut jo ennestään vastuullisuuteen sitoutuneelle ABOlle yhteistyön aikana entistä enemmän:

”Olemme oppineet huimasti! Metsäretki Kimmon kanssa vastuullisuuspäivänämme opetti koko henkilöstölle luontojalanjäljen laskennasta ja kompensaatiosta. Tornimäen tuulivoimahankkeen arviointi opetti, kuinka voimme suht pienillä muokkauksilla kehittää hankkeitamme huomioimaan ympäröivän luonnon entistä paremmin. Tiekartta-projetissa olemme perehtyneet myös hiililaskennan perusteisiin ja kasvattaneet ymmärrystämme oman toimintamme mittaamisesta.”

Vastuullisuusohjelma ja luontotyön skaalaaminen

ABO Wind on julkaisemassa ensimmäisen vastuullisuusohjelmansa alkuvuodesta 2024. Yrityksessä koetaan, että Green Carbon on ollut avainroolissa innoittamassa ohjelman tavoitteita ja toimenpiteitä tuleville vuosille. Vastuullisuusohjelmaan kuuluu hiilijalanjäljen laskentamenetelmän käyttöönotto ensimmäisen kvartaalin aikana, jolla voidaan seurata mahdollisimman tarkasti toiminnan todellisia vaikutuksia. Myös luontojalanjäljen laskentaa ja siitä seuraavia toimenpiteitä on tarkoitus skaalata uusiin tuulivoimahankkeisiin.

”On selvää, että tulemme tarvitsemaan Green Carbonin asiantuntijuutta jatkossakin toimintamme kehittämiseen ja uusien toimintamallien käyttöönottamiseen.” Nurmo perustelee yhteistyön jatkoa.

Tutustu luonnon monimuotoisuuden palveluihimme.

Autamme vastuullisuustyösi kaikissa vaiheissa. Varaa maksuton 30 min. konsultaatio asiantuntijamme kanssa. Kartoitetaan yrityksenne tilanne yhdessä, ilman sitoumusta.

Tilaa uutiskirje

Liittymällä listallemme pidämme sinut ajan tasalla tekemästämme työstä, sekä ilmastoon ja luonnon monimuotoisuuteen liittyvistä uutisista ja ajankohtaisista aiheista.

Green carbonin uutiskirje

Lataa esimerkkiraportit