Ilmastoherätyksestä kipinä yrittäjyyteen

Yrittäjyys on edelläkävijyyttä, rohkeutta, luovuutta ja asennetta tehdä asiat paremmin

Keväällä 2017 kahdella miehellä kauluspaita kuristi kurkkua ja sydäntä puristi ahdistus. ”Matkustan jatkuvasti lentokoneella, vaikka se sotii kaikkea olemistani vastaan. Minä tuhoan, metsä korjaa. Enkö pysty parempaan?”, pitkän yrittäjäkokemuksen omaava Green Carbonin toimitusjohtaja Matti Toivonen ajatteli. Samalla myös Green Carbonin operatiivinen johtaja Kimmo Koistinen rakenteli mielessään erilaisia yritysajatuksia metsäasiantuntijuuden ympärille ja kaipasi itse toimistosta luontoon.

Ja kun nämä kaksi miestä lopulta ajautuivat yhteen syntyi ajatus yhteisestä yrityksestä, jossa Suomen metsiä hyödynnetään entistä tehokkaammin hiilen sidonnassa. Vuosien selvittelyn ja tutkimustöiden seurauksena eteen tuli vain uusia kysymyksiä ja haasteita. Vastustukset ja epäilykset saatiin kuitenkin murrettua tutkimustiedolla ja yhteistyöllä mm. metsäsektorin kanssa. Ilmasto ei odota, joten Matti ja Kimmo ryhtyivät edelläkävijöinä toimeen ja lopulta keväällä 2019 Green Carbon sai alkunsa.

Hurjaa kasvua ja kehittymistä

Vauhtia yrityksen alkutaipaleeseen haettiin Yritystehtaan Hautomo -valmennuksesta, jossa kuukausittaiset liiketoimintakatsaukset toivat päivittäiseen toimintaan säännönmukaisuutta. Hautomosta opittiin lisäksi tärkeitä oppeja työyhteisön, sparrauksen ja suorituskyvyn merkityksestä sekä pysähtymisestä myös silloin, kun vauhti on kovaa ja paljon tapahtuu. 

Nyt Green Carbon on tehnyt itsestään kotimaisen hiilijalanjäljen hallinnan ja kompensaatioiden kärkinimen sekä saanut ensimmäisenä Pohjoismaissa metsien lisäiseen kasvuun perustuvalle hiilinieluhankkeelle ISO 14064 -standardin. Green Carbon herätti sijoittajien mielenkiinnon erityisesti sertifioiduilla hiilinieluillaan sekä kotimaisuudellaan, luotettavuudellaan ja vastuullisuudellaan. Vuoden 2021 lopulla yrityksen osakaspohja laajenikin uusien sijoittajien myötä.

Green Carbon kasvaa ja kehittyy kovaa vauhtia, esimerkiksi liikevaihto on noussut nollasta useisiin satoihintuhansiin euroihin hyvinkin lyhyessä ajassa. Yritys ei myöskään enää pyöri kahden miehen voimin, vaan nyt Green Carbonin tiimissä on jo 15 asiantuntijaa. Tavoitteena on vahvistaa tiimin rivejä vielä syksyn aikana lisää.

Paras globaali hiilijalanjälkidatan tuottaja

Standardoinnin lisäksi Green Carbon on saavuttanut positiivista mediahuomiota sekä tunnustuksia. Green Carbon on saanut merkittävän jalansijan alan kehittäjäksi, kun Matti valittiin mm. Hiilensidonta ry:n puheenjohtajaksi. Kun luodaan toimintaa, jota on aiemmin tehty vain hyvin vähän, ei sääntöjä tai ohjeita ole valmiina. Ala on jatkuvassa muutoksessa, eikä oikeita vastauksia ole. Yrittäjän keskeisin taito onkin ehkä sietää epävarmuutta ja keskeneräisyyttä. 

Kilpailijoitakin nousee jatkuvasti joka nurkalle, mutta Green Carbonin toiminta on hyvällä ja vakaalla pohjalla, ettei yrittäjiä huoleta. Seuraavat askeleetkin ovat jo tarkasti tiedossa. Syksyllä 2022 on taas aika kehittää ja lanseerata uusia palveluita.

"Tulevaisuuden tavoitteenamme on olla paras globaali hiilijalanjälkidatan tuottaja", Matti toteaa.

Edelläkävijyyttä ja vapautta

"Omassa työssäni pidän eniten sen konkretiasta. Tässä työssä koen, että vaikuttamismahdollisuuteni ilmastokriisin hillintään ovat osaamiseni puitteissa parhaat ja ennen kaikkea konkreettiset", Kimmo pohtii.

"Ei kannata katsoa, mitä muut tekevät tai jättävät tekemättä, vaan on oltava itse edelläkävijä. Yrittäjyydessä parasta on ehdottomasti vapaus ja se, että saa tehdä asioita mitä kukaan muu ei ole aiemmin tehnyt", Matti summaa yhteen.

 

Yrittäjän päivää vietetään vuosittain viides syyskuuta. Yrittäjyys on asennetta, luovuutta, edelläkävijyyttä ja rohkeutta tehdä asiat paremmin. Hyvää Yrittäjän päivää!

Tilaa uutiskirje

Liittymällä listallemme pidämme sinut ajan tasalla tekemästämme työstä, sekä ilmastoon ja luonnon monimuotoisuuteen liittyvistä uutisista ja ajankohtaisista aiheista.

Green carbonin uutiskirje

Lataa esimerkkiraportit