Kiilax: Positiivisella esimerkillä ratkaiseviin tekoihin

Joensuulainen Kiilax haluaa tarjota eturintamassa ilmastoystävällisiä ratkaisuja rakentamisen ammattilaisille sekä yksityisille nikkaroijille.

Kiilaxin toimitusjohtajan ja yrittäjän Jouni Kontkasen mukaan ilmastokysymykset ovat puhuttaneet niin asiakkaiden kuin tavarantoimittajienkin keskuudessa jo pidemmän aikaa. Kiilaxille laatu ja vastuullisuus ovat arvoja, joiden halutaan näkyvän puheiden ohella erityisesti myös teoissa.

Viime talvena Kiilax hioi strategiaansa, jolloin  ekologisuus nousi vahvasti keskusteluissa esille. Oli selvää, että asiaa haluttiin viedä eteenpäin. Kontkanen korostaa, että he eivät halunneet enää sulkea silmiään kysymyksiltä, joihin tulevaisuudessa vaaditaan vastauksia.

– Aloitimme kaupallisuus edellä, sillä ekologisuus on tekijä, jolla uskomme menestyvämme  kansainvälisessä kilpailussa. Syvennyttyämme asiaan enemmän ympäristökysymykset nousivat isompaan rooliin ja lopulta päätimme, että vuonna 2030 olemme hiilineutraali toimija.

Hiilineutraaliustavoite oli lähtölaukaus myös yhteistyölle Green Carbonin kanssa. Green Carbonin ehdotuksesta hiilijalanjäljen laskeminen aloitettiin tarkastusluukuista ja muista tuotteista, joista edettiin lopulta myös yritystasolle. Kompensaatiokohteeksi valikoituivat itäsuomalaisissa metsissä tuotetut kolmannen tahon auditoimat hiilinielut, jotka olivat kotimaisuutta arvostavalle Kiilaxille kerrassaan nappivalinta.

Kolmen kuukauden kuluttua yhteistyön aloittamisesta Kiilaxilla oli tuote- ja yritystason hiililaskelmat hyppysissään. Laskelmien avulla Kiilax on onnistunut vähentämään päästöjään ja aikoo jatkossa vaatia sitä myös muilta.

– Mahdollisuudet omien päästöjen vähentämiseen entisestään alkavat olla rajallisia, mutta seuraavaksi sopimusvalmistajia ja alihankkijoita painostamalla pystymme keventämään myös omaa päästökuormaamme, Kontkanen naurahtaa hyväntahtoisesti käyttäessään sanaa painostaminen. 

Kiilax haluaa tuoda teot positiivisesti esille ja kannustaa myös muita tekemään samoin. Kiilaxia voikin kutsua suunnannäyttäjäksi. Kontkasen mielestä ratkaisevaa on, että tahtoa löytyy. Hän korostaa, ettei valmiiksi tarvitse syntyä, vaan hyvät yhteistyökumppanit auttavat matkalla huomisen mahdollisuuksiin. 

Tilaa uutiskirje

Liittymällä listallemme pidämme sinut ajan tasalla tekemästämme työstä, sekä ilmastoon ja luonnon monimuotoisuuteen liittyvistä uutisista ja ajankohtaisista aiheista.

Green carbonin uutiskirje

Lataa esimerkkiraportit