Kotimainen ilmastoyksikkö osana päästöjenhallinnan ratkaisua.

Kuka pesee pyyhkeesi?

Hotelleissa, kylpylöissä ja kuntosaleilla on aiemmin saattanut olla runsaasti pyyhkeitä käytettäväksi. Nykyään näkee usein kylttejä, joissa pyydetään käyttämään vain yhtä pyyhettä, tai vielä parempaa, tuomaan oman pyyhkeen mukanaan. Näin säästetään luontoa, vettä ja muita tärkeitä resursseja. Lisäksi palveluntuottaja voi myös raportoida vähentyneen sähkönkulutuksen oman hiilijalanjäljen pienentämisenä, matkalla kohti nettonolla-tavoitetta. Hienoa! Paitsi, että pyyhkeen peseminen siirtyy kätevästi asiakkaan vastuulle, ja saattaa aiheuttaa itse asiassa paljon suuremman hiilijalanjäljen, kun se tehdään kotioloissa pienillä pyykkikoneilla. Mutta se tapahtuu muualla, eikä oikein kuulu kenellekään, vai kuuluuko?

Nykyaikaista ilmastotyötä tehdään laajasti vaikuttamalla

Edellä kuvattu toiminta on kärjistetty esimerkki siitä, miten hyvät aikomukset ajavat ojasta allikkoon. Kaikesta toiminnasta syntyy päästöjä joka tapauksessa, ja oman kirjanpidon puhtaana pitäminen ei enää riitä. Nykyaikaisessa ilmastokeskustelussa hyvä yrityskansalaisuus on sitä, että ottaa vastuun oman hiilijalanjäljen laskemisesta ja pienentämisestä koko arvoketjun osalta, ja samalla tukee arvoketjun ulkopuolella tapahtuvia hiilensidonnan projekteja. Nämä ovat ilmastotekoja, tai lainasanalla kontribuutiota. Kun yritys valitsee kontribuution osaksi ilmastotyötään, on se paitsi valinta ilmaston hyväksi tässä ja nyt, myös yhteiskunnalle hyvää tuottava päätös. Kotimaassa tehtävä ilmastoteko, kotimaisen ilmastoyksikön avulla, tuottaa myös töitä ja verotuloja yrityksen lähialueelle.

Kotimainen ilmastoyksikkö osana ratkaisua

LUKE julkaisi viime viikolla (22.2.24) uuden arvionsa Suomen hiilinielujen tilasta. Samalla luettiin madonluvut Suomen ilmastopolitiikalle. Tarvitsemme nopeasti vaikuttavia toimia sekä hiilinielujen, että päästöjen osalta. Metsät ovat merkittävä osa hiilinielua, ja siksi niiden kasvun edistäminen on keskiössä. Paljon puhutaan kepeistä: rajoitetaan hakkuita, poistetaan turvepeltoja viljelystä. Tai luotetaan kaukana siintävään ja kalliiseen teknologiaan. Meillä on kuitenkin toimiva ratkaisu jo olemassa. Ostamalla kotimaassa tuotettuja metsäpohjaisia ilmastoyksiköitä voivat yritykset edesauttaa hiilensidonnan lisäystä, ja samalla tuottaa hyvinvointia meille kaikille. Ja se hyvinvointi ei ole ainoastaan rahaa, vaan hyvin kasvavaa metsää, lähiluontoa ja toivottavasti tulevaisuutta.

Artikkelin on kirjoittanut:

Eeva-Liisa Heinaro

Eeva-Liisa on vieraileva asiantuntija, joka on kartuttanut näkemystään hiilimarkkinasta metsäteollisuuden kansainvälisissä myyntitehtävissä sekä toimimalla kotimaisessa hiilimarkkinassa. Eeva-Liisa seuraa myös aktiivisesti kansainvälisen hiilimarkkinan kehittymistä ja kiemuroita.

Tutustu kotimaisiin HiiliPlus+ ilmastoyksiköihin.

Autamme vastuullisuustyösi kaikissa vaiheissa. Varaa maksuton 30 min. konsultaatio asiantuntijamme kanssa. Kartoitetaan yrityksenne tilanne yhdessä, ilman sitoumusta.

Tilaa uutiskirje

Liittymällä listallemme pidämme sinut ajan tasalla tekemästämme työstä, sekä ilmastoon ja luonnon monimuotoisuuteen liittyvistä uutisista ja ajankohtaisista aiheista.

Green carbonin uutiskirje

Lataa esimerkkiraportit