Kuka maapalloamme saastuttaa?

Laaja tilastoaineisto vuodelta 2014 (https://data.worldbank.org/indicator/en.atm.co2e.pc?end=2018&most_recent_value_desc=true&start=1960) listaa maapallon maat hiilidioksidi päästöjen mukaiseen järjestykseen suhteutettuna maan väkilukuun. Listan kyseenalaisessa kärkipäässä komeilee moni Lähi-Idän öljyvaltio, mutta myös meille tutummat USA, Kanada, Australia ja naapurimaamme Viro. Suomi löytyy listalta Norjan ja Saksan takaa. Kokonaispäästöjen listalla kärkipaikkoja pitävät Kiina, USA, Intia ja Venäjä. 

Onko siis meidän reilun viiden miljoonan asukkaan toimenpiteillä mitään vaikutusta ilmastonmuutokseen? Meitä on niin vähän suhteessa koko maapallon väestöön että toimenpiteemme tuottavat marginaalisia tuloksia. Hangzhoun (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Hangzhou) kaupunki Kiinan itäosassa on väkiluvultaan Suomen kokoinen. Entä jos Hangzhoun asukkaat ajattelevat samalla tavalla kuin suomalaiset – meitä on niin vähän että toimenpiteillämme ei ole juuri vaikutusta. Ja kaikki muutkin viiden ja puolen miljoonan asukkaan alueet. Tähän vetoaminen ei ole ratkaisu. 

Länsimaissa tehtävät päästövähennykset ja päästöjen kompensointi ei vaikuta pelkästään meihin vaan koko maapallon väestöön. Kyllä toimenpiteillämme on siis väliä ja tarkoitus. Päästöjen vähentäminen on ensisijainen tapa mutta sen lisäksi päästöjen kompensointi on vastuullista toimintaa, joka hyödyttää koko maapalloa, ei pelkästään meitä.

Tilaa uutiskirje

Liittymällä listallemme pidämme sinut ajan tasalla tekemästämme työstä, sekä ilmastoon ja luonnon monimuotoisuuteen liittyvistä uutisista ja ajankohtaisista aiheista.

Green carbonin uutiskirje

Lataa esimerkkiraportit