Mistä ilmastonmuutoksessa on kyse?

Pohjasyyt maapallomme nykytilaan juontuvat parin sadan vuoden päähän, teollisen vallankumouksen alkumetreille. Silloin alkanut kivihiilen laajamittainen poltto ja viime vuosisadan puolella öljyn ja maakaasun ottaminen energianlähteiksi johtivat meidät tilanteeseen, jossa nyt olemme. Edellä mainitut, ja yleisesti muutkin fossiiliset polttoaineet sisältävät hiiltä. Maaperässä ollessaan hiili on sitonut näihin polttoaineisiin mutta poltettaessa, sitoutunut hiili vapautuu ilmakehään. Näissä polttoaineissa on myös muita ilmakehälle haitallisia molekyylejä kuten typen oksideja.

Ilmakehässä nämä niin sanotut kasvihuonekaasut estävät auringon lämpösäteilyn heijastumisen takaisin avaruuteen ja osa siitä jää siis lämmittämään maan pintaa. Me Suomessa saatamme ajatella, että lämpimämpi ilmasto on meille hyvä asia, mutta suurelle osalle maapalloa vaikutukset ovat haitallisia (https://ec.europa.eu/clima/change/consequences_fi)

Tilaa uutiskirje

Liittymällä listallemme pidämme sinut ajan tasalla tekemästämme työstä, sekä ilmastoon ja luonnon monimuotoisuuteen liittyvistä uutisista ja ajankohtaisista aiheista.

Green carbonin uutiskirje

Lataa esimerkkiraportit