Koronakriisi on osoittanut, että valtioilla ja ihmisillä on kyky muuttaa arkisia asioita nopeastikin. Puhutaan suoranaisesta digiloikasta, jota poikkeusolot ovat siivittäneet niin työelämässä kuin oppilaitoksissakin – kotioloista nyt puhumattakaan. Kuluneen kevään aikana verkon välityksellä on hoidettu esimerkiksi perusopetus, työtapaamiset, toimitilaesittelyt, konsertit ja joogatunnit. Ihmisluonto taipuu kyllä, kun on pakko.
Haastavan kevään jälkeen kesähelteet ja auringonpaiste ovat hellineet niin sielua kuin ruumistakin. Lämpöä on riittänyt ja juhannuksena Siperiassa mitattiin kuumin lämpötila sitten vuoden 1885, jolloin mittaukset aloitettiin.
Paisteella on kuitenkin aina varjopuolensa. Sään ääri-ilmiöt ja ennätyslämpimän talven jälkeinen hellekesä ovat konkreettinen esimerkki siitä, että ilmastonmuutos jatkuu, koronan tuomasta päästötauosta huolimatta. Yle uutisoikin viime viikolla, että maailman pysähtyminen ei näy ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden mittauksissa, vaikka usean kaupungin parantunut ilmanlaatu niin antaisikin monen ymmärtää.
Vakavuudestaan ja kauaskantoisista seurauksistaan huolimatta, korona ei vedä kriisinä vertoja ilmastonmuutokselle, jonka kokoa ja vakavuutta on vaikea hahmottaa. Ilmastokriisi on hiipinyt hitaasti päälle kuluneiden vuosikymmenten aikana. Sen suuruuden ei pitäisi siis enää tänä päivänä olla kenellekään yllätys. Ilmastonmuutos haastaa meitä, mutta meillä on yhä kaikki mahdollisuudet vaikuttaa sen seurauksiin.
Koronan jäljiltä meillä on uudenlaista osaamista, jota on nyt aika hyödyntää.
Poikkeusolot eristivät meidät koteihimme ja opetti meidät järjestämään arkemme sujumaan ilman jatkuvaa liikkumista tai matkustamista. Kaikessa rajuudessaan pysähtyminen teki meille monelle myös hyvää. Ikivanhassa kliseessä on varmastikin hiven totuutta, sillä kyllä muutos on aina myös mahdollisuus.
Olemme muutoksen tiellä ja nyt ei kannata palata enää takaisin. Tämä kevät toi mukanaan innovatiivisia ratkaisuja, joiden avulla arki ja pyhät pyörivät eristyksessäkin. Meissä on selvästi potentiaalia tehdä suuria keksintöjä silloin, kun niitä meiltä vaaditaan. Aita ei voi olla liian korkealla, matalalla kylläkin.
Tämä poikkeuksellinen kevät, jos mikä, on osoittanut, että kaikki on mahdollista. Asiat, jotka vielä puoli vuotta takaperin tuntuivat mahdottomilta, ovat nyt mahdollisia. Opitaan mukautumaan, sillä muutosta ei auta pelätä. Muutos on vääjäämätöntä, mutta on meidän tehtävämme tehdä siitä omanlaisemme.
GreenCarbon on muutoksessa mukana. Tuomalla hiilijalanjälkipalvelut helpommin yritysten saataville, edesautamme kansallisiin ja kansainvälisiin päästövähennystavoitteisiin pääsemistä. Pidetään yhtä jatkossakin.