Yhteisiä pelisääntöjä

Kuva: Pixabay

Käynnissä oleva talvi on ollut kouriintuntuva muistutus siitä, että ilmasto muuttuu. Toimia lämpenemisen hidastamiseksi kaivataan ja Suomessa tämä näkyy esimerkiksi erilaisten kompensaatiohankkeiden räjähdysmäisenä lisääntymisenä.

Asiantuntijoiden mukaan kompensaatiohankkeiden lisääntyminen johtuu ensisijaisesti lainsäädännön ja ohjeistuksen puutteesta. Kun yhteisten pelisääntöjen puuttumiseen yhdistetään yritysten ja yksityishenkilöiden kasvava huoli ilmastosta, saavutetaan otollinen maaperä moninaisten ympäristöprojektien kehittymiselle. Kun on kysyntää ja tarvetta, syntyy tarjontaa.

Päästöjen vapaaehtoinen kompensointi on monivaiheinen prosessi, jossa jo ensimmäinen vaihe, hiilijalanjäljen laskeminen, vaatii usein osaamista, jota löytyy vain kouralliselta suomalaisista. Todennäköisimmin päästöjen hyvittämisestä kiinnostunut päätyykin etsimään apua googlesta, ja eksyy näin seikkailemaan kompensaatioviidakkoon, jossa taitavinkin suunnistaja on hukassa.

Villinä rehottavilla kompensaatiomarkkinoilla voi luottaa ainakin siihen, että hankkeiden määrä ei suoranaisesti kerro niiden laadusta. Periaatteessa jokainen ilmaston lämpenemistä hidastava toimi on tärkeä. Kun tähän yhdistetään raha, jonka yritys, organisaatio tai yksityishenkilö haluaa vapaaehtoisesti maksaa päästöistä, joita ei voi muuten poistaa, ollaan haastavampien kysymysten äärellä. Miten voi vakuuttua siitä, että rahat, jotka kompensaatioon laitetaan, todella saavat aikaan päästövähennystä?

Nyt ollaan ongelman ytimessä. Ratkaisu ei ole kuluttajien vaan meidän päästökompensaatiota myyvien toimijoiden vastuulla. Meidän on löydettävä keinot, joilla voimme todentaa toimintamme läpinäkyvyyden ja luotettavuuden ja viestittävä tästä siten, että alan ammattitermistöä tuntematonkin ymmärtää, mistä on kyse. Laatu ja luotettavuus ovat asioita, joiden tulee olla kaikessa toiminnassamme itsestään selviä. Asiakkailla on siihen täysi oikeus.

Meidän kompensaatiohankkeita välittävien toimijoiden on huolehdittava pelisäännöistä, joita yhdessä rakennamme toimialallemme. Odotamme myös politiikoilta toimia alamme kehitystä hidastaviin lainsäädännöllisiin ongelmiin.  Näissä keskusteluissa ja toimissa Green Carbon haluaa jatkossa olla vahvasti mukana.

Tilaa uutiskirje

Liittymällä listallemme pidämme sinut ajan tasalla tekemästämme työstä, sekä ilmastoon ja luonnon monimuotoisuuteen liittyvistä uutisista ja ajankohtaisista aiheista.

Green carbonin uutiskirje

Lataa esimerkkiraportit