CSRD ja CSDDD – Ovatko direktiivit uhka vai mahdollisuus?

Nyt ja lähivuosina voimaan astuvat direktiivit ohjaavat yrityksiä vastuulliseen toimintaan. Direktiivit eivät ole vain velvollisuus, vaan mahdollisuus rakentaa kestävää tulevaisuutta ja haluttua kumppanuutta. CSRD (corporate sustainability reporting directive) raportointivelvoite ohjaa yritysten toimintaa datan kautta, tuoden toimenpiteet näkyviksi ja vertailukelpoisiksi. CSDDD (corporate sustainability due diligence directive) yritysvastuudirektiivinäkin tunnettu huolellisuusvelvoite puolestaan ohjaa yritystä huolehtimaan vastuullisesta toiminnastaan läpi arvoketjun.

CSRD laajenee v. 2025 alussa koskemaan entistä laajempaa joukkoa yrityksiä, joko suoraan tai välillisesti arvoketjun kautta. CSDDD puolestaan asettaa yrityksille velvoitteet v. 2027 alkaen. Direktiivit ovat uusia ja koskevat asteittain eri kokoisia yrityksiä, mutta selvää kuitenkin on, että ne tulevat koskemaan laajasti myös pieniä ja keskisuuria toimijoita arvoketjujen kautta. 

 

Vastuullisuusvelvoitteet ohjaavat tulevaisuuden kestävää liiketoimintaa

Keväällä Suomen hallitus sai laajasti negatiivista huomiota asettuessaan CSDDD yritysvastuudirektiiviä vastaan. Yrityskentässä direktiivi sai puolestaan kannatusta ja Tanskan ansiosta se hyväksyttiin kesällä 2023 EU:n parlamentissa. Jäsenvaltiot saivat kahden vuoden määräajan kansallisen lainsäädännön toteuttamiselle. Ensimmäisiä yrityksiä huolellisuusvelvoite tulee siis koskemaan v. 2027 alkaen. Kuten CSRD myös CSDDD tulee voimaan porrastetusti ja asettaa yrityksille velvoitteita, jotka koskevat ihmisoikeuksiin ja ympäristöön liittyvien haittavaikutusten tunnistamista, ehkäisyä ja lieventämistä omassa arvoketjussaan. Se velvoittaa yrityksiä sisällyttämään kestävyystiedot myös liiketoimintamalleihinsa ja julkiseen raportointiin. Tällä pyritään EU-tasolla yhdenmukaistamaan arvoketjun hallintaa vastuullisuusasioissa.

Kulunut vuosi on velvoittanut isot pörssiyritykset ensimmäisenä Suomessa CSRD raportointidirektiivin piiriin ja vuoden 2025 alusta raportointivelvoite laajenee koskemaan myös isoja pk-yrityksiä. Valmistautuminen on näissä yrityksissä suurimmalta osin jo hyvässä vauhdissa. Kaksoisolennaisuusanalyysi on toteutettu, raportointistandardit ja mallit selvitetty ja arvoketjuun kuuluvat toimijat ovat saaneet tiedusteluja oman kestävyysdatansa toimittamiseksi.

CSRD arvoketjun näkökulmasta

CSRD:n piirissä olevien yritysten ensimmäinen askel on kaksoisolennaisuusanalyysi, joka kuulostaa ehkä monimutkaisemmalta kuin onkaan. Analyysin avulla yritys selvittää, sidosryhmät osallistaen, mitkä tekijät vastuullisuuden eri osa-alueilla (ESG) ovat kyseisen liiketoiminnan kannalta oleellisia vaikutusten, riskien ja mahdollisuuksien näkökulmasta. Olennaisuusanalyysiin toteuttamiseksi löytyy lukuisia asiantuntijoita, myös meidän Green Carbonin verkostosta.

Arvoketjun näkökulmasta ilmastoon liittyvä ESRS standardi E1 nousee ylitse muiden velvoittaen kaikki yritykset raportoimaan ilmastovaikutuksensa eli hiilijalanjäljen. Direktiivi vaatii suuria yrityksiä huomioimaan hiilijalanjäljen osalta myös arvoketjunsa (scope 3), joten kaikkien arvoketjuun kuuluvien kumppaneiden tulee laskea ja tunnistaa vähintään oman toimintansa hiilijalanjälki.

Vastuullinen kumppani vahvistaa rooliaan arvoketjussa

Hiilijalanjäljen laskeminen on ilmastotyön ensimmäinen vaihe, mutta ympäristövastuullisuudessa ollaan vahvasti siirtymässä aikaan, jossa ilmastotyön lisäksi biodiversiteetti eli luonnon monimuotoisuus on olennainen osa vastuullisuustyötä. CSRD:n raportointistandardi ESRS kattaa hiilijalanjäljen lisäksi laajasti myös muut ilmasto- ja luontotoimet, jotka yritys voi ottaa mukaan vastuullisuustyöhön vapaaehtoisesti, kuten ilmastotyön yli oman arvoketjun sekä luonnon monimuotoisuuden huomioimisen.

Viimeistään CSDDD:n astuessa voimaan tulevat vastuulliset isot toimijat entistä laajemmin tarkastelemaan myös oman arvoketjunsa ilmasto- ja luontotyön tasoa. Siinä vaiheessa tuskin päästölaskenta enää riittää, vaan ympäristövastuullisuutta arvioidaan kumppanin roolissa laajasti myös toiminnan kautta.

Ilmastovaikutusten raportointi on siis jo olennaista kaikille ja kaikelle liiketoiminnalle, laajempi ilmasto- ja luontotyö ovat puolestaan direktiivien saattelemana saamassa vahvempaa roolia yritysten vastuullisuustyössä ja halutun kumppanin roolissa.

Meidän Green Carbonilaisten asiantuntijuus on ilmasto- ja luontovastuullisuudessa. Jos haet kumppania koko ESG:n kattavaan raportointiin – eli luonnon lisäksi sosiaalinen ja hallinnollinen vastuu – toteutamme sen yhteistyössä kumppaniverkostomme kanssa. 

Autamme vastuullisuustyösi kaikissa vaiheissa. Varaa maksuton 30 min. konsultaatio asiantuntijamme kanssa. Kartoitetaan yrityksenne tilanne yhdessä, ilman sitoumusta.

Kiinnostaako päästöjen laskenta?

Lataa esimerkkiraportti

Olemme tuottaneet esimerkkiyrityksen päästöraportin, jossa kuvaillaan, mitä raportti tyypillisesti pitää sisällään, miten tietoa esitetään ja mitä lukemia päästölaskenta antaa.

Tutustu muuhun vastaavaan sisältöön

Lue lisää hiilijalanjäljestä aikaisemmista artikkeleistamme tai katso aiheeseen liittyviä webinaareja.

Tilaa uutiskirje

Liittymällä listallemme pidämme sinut ajan tasalla tekemästämme työstä, sekä ilmastoon ja luonnon monimuotoisuuteen liittyvistä uutisista ja ajankohtaisista aiheista.

Lataa esimerkkiraportit

Green carbonin uutiskirje

Ennen kuin lähdet:

Huomasithan asiantuntijamateriaalimme ympäristövastuullisuuden ajankohtaisista aiheista?

Tilaamalla uutiskirjeemme saat materiaalimme automaattisesti sähköpostiisi aika ajoin.