Green Carbon oli heinäkuussa mukana Suomen suurimassa yhteiskunnallisessa keskustelufestivaalissa SuomiAreenassa, jonka teemat käsittelivät muun muassa ilmastoa, ympäristöä ja luontoa.
Green Carbonin toimitusjohtaja Matti Toivonen osallistui keskusteluun Hiilensidonta ry:n puheenjohtajana paneelissa Osta oikein! Hiilikompensaatiota on tarjolla moneen makuun. Matin kanssa hiilensidonta-alan sudenkuopista ja niiden välttämisestä keskustelivat myös lainsäätäjä MEP Henna Virkkunen, ostaja Petja Pietiläinen Respect Projectista sekä ilmastoasiantuntija Lasse Leipola Finnwatchista. Paneelin järjesti Hiilensidonta ry ja sen juonsi Hiilensidonta ry:n pääsihteeri Kimmo Collander.
Tilaisuudessa keskusteltiin mitä yrityksen pitäisi tehdä ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä, ja mikä rooli hiilensidonnalla ja kompensaatiolla tässä työssä on. Rakennusyhtiö Respect Project Oy:n talousjohtaja Petja Pietiläinen kertoi, että he lähtivät tarkastelemaan yrityksensä tilannetta yleisesti vastuullisuuden näkökulmasta ja joutuivat pysähtymään ympäristövastuun keskelle.
"Ilmastokriisi on aikakautemme suurin haaste ja siihen tarvitaan meidän ihan jokaisen työtä", Petja totesi. Ensimmäinen askel ympäristövastuun matkalle oli hiilijalanjäljen laskenta ja huolellisen kartoituksen jälkeen kumppaniksi valikoitui Green Carbon.
Myös Green Carbonin toimitusjohtaja ja Hiilensidonta ry:n puheenjohtaja Matti Toivonen alleviivasi, että ilmaston kannalta tärkeimmät toimenpiteet tehdään jo aina ennen kompensaatiota. Nykytilan ymmärtäminen eli yrityksen hiilijalanjäljen laskenta ja päästöjen vähentäminen on ensisijaista. Vapaaehtoisessa kompensaatiossa on kyse siitä, että maksamalla hiilijalanjälkensä suuruisen hyvitysmaksun, yritys kompensoi vapaaehtoisesti päästönsä, joita ei ole voitu muilla keinoin vähentää. Ilmastoasiantuntija Lasse Leipola korosti, että yrityksillä on todellinen vastuu hyvittää omat aiheutetut päästöt – ensisijaisesti vähentää ja sen jälkeen kompensoida.
Miten ostajana sitten voi välttää uuden toimialan sudenkuopat kompensaatiota hankkiessa ja varmistua sen vaikuttavuudesta?
Hiilensidonta-ala on vielä uusi ja kompensaation ostajan pitää olla tarkkana, että rahat menevät tehokkaaseen ja oikeudenmukaiseen toimintaan. Toistaiseksi vapaaehtoisen päästökompensaation ongelma on vielä se, että sitä ei säännellä lailla. Yritykset ja järjestöt kauppaavat Suomessa ja maailmalla runsaasti erilaisia päästöhyvityshankkeita hiilijalanjälkensä pienentämisestä kiinnostuneille yksityishenkilöille ja yrityksille.
Ensisijaisesti tärkeää on varmistua siitä, että kumppanin kompensaatiomenetelmä täyttää kansainväliset hyvän kompensaation laatukriteerit. Keskustelussa näistä nousivat esille muun muassa aito lisäisyys ja pysyvyys. Aito lisäisyys tarkoittaa hiilensidontaa, jota ei tapahtuisi ilman ulkopuolisella rahoituksella toteutettua hiilensidontaprojektia. Pysyvyydellä tarkoitetaan hankeen avulla sitoutuneen hiilidioksidin pysymistä sitoutuneessa muodossa vähintään hankkeelle asetetun tavoiteajan. Sertifiointi on myös yleisesti hyväksytty keino todentaa yrityksen toiminnan luotettavuutta ja laatua. Se on kolmannen osapuolen riippumaton arvio ja todistus, että yritys täyttää määritellyt vaatimukset ja toimii sertifiointikriteerien mukaisesti.
Uuden toimialan kehittyessä myös sen sääntely lisääntyy Suomessa ja EU-tasolla.
"Vielä tarvitaan säänneltyä ja yhteistä hiilensidonnan sertifiointijärjestelmää, jota odotan kyllä kovasti", totesi europarlamentaarikko Henna Virkkunen.
Alan yhteinen kriteeristö ja erityisesti kaksoislaskennan haasteen taklaava rekisteri selkeyttäisivät merkittävästi alan räiskyviä markkinoita.
Europarlamentaarikko Henna Virkkunen kiitti aktiivisia hiilensidonta-alan yrityksiä ja Hiilensidonta ry:tä avoimesta keskustelusta, joka vie markkinoita läpinäkyvämpään suuntaan. Tästä syystä myös Hiilensidonta ry perustettiin, jotta voidaan vakiinnuttaa uuden toimialan liiketoimintaa, varmistaa toimijoiden uskottavuutta ja lisätä tietoisuutta hiilensidonta-alasta. Ja juuri siksi tällaiset yhteiskunnalliset keskustelut ovat tärkeitä: jotta meillä olisi enemmän ratkaisuja ja vähemmän ongelmia.
Tutustu lisää Green Carbonin ISO-standardin mukaisiin hiilinieluhankkeisiin sivuillamme.