Kompensaatiosta kontribuutioon: Onko kompensaatio lupa saastuttaa?

Kolmiosaisessa artikkelisarjassa ”Kompensaatiosta kontribuutioon” käsittelemme ilmastoyksiköiden hankintaa ja merkitystä yritysten ilmastotyössä osittain haastavassakin markkinatilanteessa. Tässä osassa pohdimme, onko se lupa saastuttaa, jos hyvittää aiheuttamiaan päästöjä.

Onko kompensaatio lupa saastuttaa?

”Hyvittäminen on vapaalippu jatkaa päästöjen tuottamista”

”Viherpesua”

”Vähemmän pahaa on edelleen pahaa”

Ei mene viikkoa ilman, että eri puolilla maailmaa ja eri menetelmin tuotettuja ilmastoyksiköitä arvostellaan. Usein kritiikki on oikeutettua, markkinoitu ratkaisu ei tuota lähimainkaan luvattua määrää hiilensidontaa, tai laatu on ala-arvoista. Hiilidioksidipäästöjä sitovien ilmastoyksiköiden käyttöä kritisoidaan myös otettuna lupana jatkaa päästöjen tuottamista. Uskotaan, että ilmastoyksiköillä päästöjään hyvittävät yritykset eivät muuta toimintaansa kestävämpään suuntaan, eli vähemmän pahaa on edelleen pahaa.

Brittiläisen analytiikkaan erikoistuneen Sylveran tuoreen tutkimuksen mukaan asia ei välttämättä ole näin. Joissain ilmastoyksiköitä tuottavissa projekteissa voi olla puutteita, mutta korkealaatuiset ilmastoyksiköt ovat välttämättömiä työkaluja hillitsemään lämpötilan nousun 1,5 asteen tavoitteeseen.

Ilmastoyksiköiden käyttö kannustaa päästöjen vähentämiseen

Sylvera tutki yli 100 suuryrityksen toimia eri liiketoimintasegmenteissä saadakseen selville hidastaako ilmasto- eli hillintäyksiköiden käyttö CO2e-päästöjen vähentämistä (Scope 1 ja 2 tasolla). Mukana olleista yrityksistä puolet käytti yksiköitä, puolet ei.

Tulos oli yllättävä: ilmastoyksiköitä päästöjensä sitomiseen käyttävät yhtiöt vähensivät omia CO2e- päästöjään puolet enemmän kuin ne, jotka eivät käyttäneet ilmastoyksiköitä hiilinieluina. Eli, kun päästöjen kumoamiselle saatiin hinta ilmastoyksiköiden käytön kautta, toimi se kannustimena muuttaa omaa liiketoimintaa päästöttömään suuntaan aktiivisemmin. Nopeimmin muuttuivat ei-tuotannolliset segmentit, kuten finanssiala. Hitaimmin toimivat tuotannolliset alat, joilla prosessimuutokset vaativat investointeja.

Päästöjen vähentämisen tarkastelussa pitää aina muistaa lähtöpiste, ja mikä ala on kyseessä. On toimialoja, joissa omien prosessien ja valintojen kautta päästöjen vähentäminen on nopeaa. Prosesseja muuttamalla yritys voi myös saada säästöjä, joten ilmastotyöhön kannattaa panostaa myös taloudellisen hyödyn näkökulmasta. Päästöjen laskeminen ja tunnistaminen on edellytys uskottavan ilmastotyön tekemiselle.

Ilmastoyksiköt osana tavoitteellista vastuullisuustyötä

Ilmastoyksiköiden käyttö ei kuitenkaan ole sidottu laskentaprosessiin. Yksiköitä voi hankkia jo ilmastotyön alkuvaiheessa, osana yrityksen vastuullisuustavoitteita ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Oman toiminnan arvioinnissa päästöjen hillitsemiseksi marssijärjestyksen pitää kuitenkin olla selvä: nykytila on selvitettävä päästölaskennalla ja tiekartta omille vähennyksille on oltava, ennen kuin käytetään ilmastoyksiköitä viimeistelemään oman toiminnan päästöjen kumoaminen.

Tärkeintä vastuullisuustyössä on tehdä aitoja, konkreettisia tekoja ja päätöksiä, joilla on vaikutusta nyt ja tulevaisuudessa. Ilmasto ei välitä siitä, kenen taseeseen yksiköt kirjataan. Pääasia on, että lisäinen kasvu ja sen myötä hiilidioksidipäästöjen sitominen toteutuu.

Artikkelin on kirjoittanut:

Eeva-Liisa Heinaro

Eeva-Liisa on vieraileva asiantuntija, joka on kartuttanut näkemystään hiilimarkkinasta metsäteollisuuden kansainvälisissä myyntitehtävissä sekä toimimalla kotimaisessa hiilimarkkinassa. Eeva-Liisa seuraa myös aktiivisesti kansainvälisen hiilimarkkinan kehittymistä ja kiemuroita.

Tutustu myös julkaisusarjan edelliseen artikkeliin: Hiilimarkkina on rikki, vai onko?

Tutustu kotimaisiin, laadukkaisiin ja läpinäkyviin, HiiliPlus+ -ilmastoyksiköihin.

Tilaa uutiskirje

Liittymällä listallemme pidämme sinut ajan tasalla tekemästämme työstä, sekä ilmastoon ja luonnon monimuotoisuuteen liittyvistä uutisista ja ajankohtaisista aiheista.

Green carbonin uutiskirje

Lataa esimerkkiraportit